Oergranen

In de wilde Hautes Corbières, in het land van de Katharen, is Roland Feuillas
de enthousiaste bezieler van een uniek ecosysteem van boeren, molenaars en
bakkers. Ze telen en oogsten bijzonder respectvol oergranen. In de authentieke molen
van het charmante dorpje Cucugnan zetten ze die om in hoogkwalitatieve bloem die ze –
volledig terecht – ‘100% Nature’ doopten. Een perfecte match met de broodeerlijke
missie van Pauline
 
 
In alle goedheid gegroeid...
Roland Feuillas gaat recht in tegen de commerciële trend van
zoveel mogelijk en gemodificeerd graan op een kleine oppervlakte,
voor zoveel mogelijk glutenrijk meel. Zijn ‘100% Nature’ bloem,
waar Pauline bewust voor kiest, is het eindproduct van
oorspronkelijke graansoorten gekweekt op pesticidevrije
velden. De planten krijgen alle ruimte en gedijen er in goed
gezelschap van wilde kruiden, bomen en zwammen. De
grond is er rijk aan humus en bacteriën. Via hun wortels halen
de stengels alles uit de grond wat ze nodig hebben. Ze krijgen
de tijd om al die nutriënten op te slaan in hun graankorrels.
Hier gaat kwaliteit boven kwantiteit, en dat proef je

 Oergranen,  gul en eerlijk
Bij de oude granen bewaarde elke soort zijn ongetemde
karakter. Hun gemeenschappelijke eigenschap: ze leveren
hoogwaardig, biologisch gecertificeerd meel met zwakke
gluten. Voedzaam en makkelijk verteerbaar dus. Dit in
schril maar hoopgevend contrast met de overkweekte en
genetisch gemanipuleerde graansoorten van vandaag.
Je zou voor minder een allergie of intolerantie ontwikkelen.
Pauline pakt het met plezier anders aan. Want gezond
genieten maakt pas echt gelukkig.

Met alle geduld gemalen
In de authentieke molen van Cucugnan draaien robuuste granieten
molenstenen uit de Tarn. Heel langzaam, zodat zo goed als alle mineralen
en vitamines uit de halmen bewaard blijven in de ultrafijne bloem. De
voedingswaarde van deze producten is dan ook verbluffend. Voor één kilo
meel is er tweeënhalve kilo graan nodig. Vijfentwintig kilo bloem malen vraagt
vijf uur tijd. Het contrast met industriële producten kon niet groter zijn.


Met alle aandacht gekneed
en met liefde gebakken

Dan is het de beurt aan Pauline. In ons Atelier krijgt elk brood vierentwintig
uur bereidingstijd. Aan de bloem voegen we enkel desem, zuiver drinkwater
en zeezout toe. Suikers, vetten en bewaarmiddelen laten we links liggen.
De geurige broden die uit onze oven komen zijn zoveel voedzamer, veel
lichter verteerbaar en blijven langer vers. Desem is een natuurlijke gist die
ontstaat door de bacteriën in bloem. Het heeft een lagere glycemische index
dan gewone gist. Desem activeert een enzym dat de mineralen – ijzer, zink,
magnesium en fosfor – in het deeg beschermt. Zeezout bevat meer mineralen
en spoorelementen, zoals magnesium, calcium en jodium, dan gewoon
keukenzout. En het geeft een subtiele zilte toets aan onze broden. Bij ons is
kneden nog kneden, niet in hoog tempo mechanisch roeren en opkloppen.
Samen met de lange rijstijd zorgt dat ervoor dat de gluten – die van nature al
zwakker zijn in onze ingrediënten – gedeeltelijk afgebroken wordt.

Intens genieten van het moment
Elke zak bloem die toekomt uit Cucugnan is een feestje. En op is op. We
volgen het ritme van de natuur. Dankbaar voor de graansoort die op dat
moment voorhanden is. Het houdt ons creatief en jou nieuwsgierig
 
 
 
24
uur
Zo lang duurt het om het perfecte Pauline brood te bereiden. Dat is héél lang! Goeie dingen vragen nu eenmaal tijd.
 
 
Traditionele
Franse
bloem